znajdziesz tu przepisy na dania wegetariańskie, domowe wypieki i desery i nie tylko...:
O autorze
Zakładki:
POZOSTAW ŚLAD PO SOBIE
Ulubione
Współpraca napisz do mnie blenda2007@o2.pl
Darmowe licznikiDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | blenda2007@o2.pl | kontakt
RSS
piątek, 30 listopada 2012

DZIŚ KOLEJNY POMYSŁ NA PRZYSTAWKĘ :)

SKŁADNIKI:

- 4 PLASTRY SZYNKI 

- PAPRYKA CZEROWNA

- SER

-ŻELATYNA

PRZYGOTOWANIE :

SZYNKĘ ZWIJAMY W ŚRODEK WKLADAMY SER I PAPRYKE. DO KUBKA Z GORĄCĄ WODĄ Z SOLĄ I PIEPRZEM DODAJEMY ŻELATYNĘ I PORZĄDNIE MIESZAMY ZALEWAMY NASZĄ SZYNKĘ I CZEKAMY AŻ ZASTYGNIE

WSZYSTKO:)

POLECAM:)

11:22, blenda2007
Link Komentarze (5) »
czwartek, 29 listopada 2012

 

WITAJCIE DZIS PRZEPIS NA ZDROWĄ PASTĘ DO KANAPEK:)

SKŁADNIKI:

-SER TWARÓG CHUDY

- 4 ŁYŻKI OLEJU LNIANEGO

- 1 POMIDOR

- PÓŁ PĘCZKA SZCZYPIORU

-SÓL,PIEPRZ

- EW. RZODKIEWKA

PRZYGOTOWANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WRZUCAMY DO BLENDERA I MIESZAMY. GOTOWE :)

PASTA JEST SMACZNA I ZDROWA  

- obniżenie odporności.

Przy jakich schorzeniach należy spożywać olej lniany i kiedy pomoże:

- wysokie ciśnienie krwi,
- wysoki poziom cholesterolu,
- miażdżyca,
- choroby serca (zawał, wylew),
- arytmia,
- choroba prostaty,
- cukrzyca i obniżenie poziomu insuliny,
- brak równowagi hormonalnej,
- problemy okresu menopauzy (jak uderzenia gorąca),
- osteoporoza,
- bóle i sztywność stawów,
- reumatoidalne zapalenia stawów,
- artretyzm,
- choroby zwyrodnieniowe,
- stwardnienie rozsiane,
- nowotwory,
- choroby wątroby (otłuszczenie),
- choroby nerek,
- otyłość,
- zaparcia,
- bóle brzucha, jelit,
- problemy trawienne,
- problemy z przemianą materii,
- ciągłe infekcje candida,
- anemia,
- częste infekcje gardła,
- toczeń,
- rak piersi i okrężnicy,
- egzemy,
- łuszczyca,
- suchość skóry,
- pękanie skóry na piętach, łokciach,
- wolne gojenie się ran,
- problemy dermatologiczne,
- problemy z włosami, paznokciami i skórą,
- łysienie,
- łupież,
- nadmiar woskowiny w uszach,
- problemy ze wzrokiem,
- suchość oczu,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- niektóre choroby psychiczne,
- przedwczesne starzenie,
- choroby wieku starczego,
- zmęczenie,
- brak motywacji i energii,
- złe samopoczucie, nerwice, depresje,
- ADHD,
- alergie,
- astma,
- problemy układu immunologicznego,

NIC DODAĆ NIC UJĄĆ:)

07:59, blenda2007
Link Komentarze (3) »
środa, 28 listopada 2012

WITAJCIE DZIS PRZEPIS NA SCHABKIK W GALARETCE:)

SKŁADNIKI:

- SCHAB

- SÓL, PIEPRZ

- ŻELATYNA SPOŻYWCZA

- OPCJONALNIE BRZOSKWINIE

PRZYGOTOWANIE:

SCHAB KROIMY W PLASTERKI WRZUCAMY DO WODY Z SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJEMY. ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W GORĄCEJ WODZIE. BRZOSKWINIE KROIMY W PASKI. SCHAB WYKŁADAMY W NACZYNIU W KOLEJNOŚCI SCHAB BRZOSKWICIA SCHAB BRZOSWINIA. ODLEWAMY WODĘ W KTÓREJ GOTOWAŁ SIĘ SCHAB I WLEWAMY DO NIEJ ŻELATYNĘ CHWILĘ MIESZAMY I WLEWAMY NA NASZ SCHAB. CZEKAMY AŻ ZASTYGNIE. GOTOWE SMACZNEGO 

POZDRAWIAM BLENDA:)

07:35, blenda2007
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 listopada 2012

RYŻ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM:)

SKŁADNIKI:

- 3 KUBKI RYŻU

- 6 JABŁEK

- 3 ŁYŻKI CYNAMONU

-1/4 KOSTKI MASŁA

-JOGURT EW CUKIER DO DEKORACJI

PRZYGOTOWANIE:

RYŻ GOTUJEMY (BEZ SOLI). JABŁKA ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH DODAJEMY CYNAMON. WYKŁADAMY NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. W KOLEJNOŚCI RYŻ MASŁO, JABŁKA, RYŻ MASŁO. PIECZEMY OK 45 MIN. KROIMY W PASKI DODAJEMY JOGURTU EW.CUKRU I PAŁASZUJEMY:)

SMACZNEGO:) 

POZDRAWIAM BLENDA:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07:53, blenda2007
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 26 listopada 2012

 

ZAPROSZENIE DO KONKURSU NA STRONIE http://basinepichcenie.blox.pl/2012/11/KONKURS-PATELNIA-TYTANOWA-BAF-DO-WYGRANIA.html

10:56, blenda2007
Link Dodaj komentarz »

WITAJCIE PO WEEKENDZIE JAK WAM MINĄŁ?JA UPIEKŁAM PYSZNY MIODOWIEC:)OTO PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 3 SZKL MĄKI

-1/2 KOSTKI MARGARYNY

- 3 ŁYŻKI MIODU

-2 JAJA I 1 ŻÓŁTKO

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 2 ŁYŻKI CIEPŁEGO MLEKA

MASA:

- ŚMIETANA 

- 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 

KARMELOWA SKÓRKA:)

- 1/4 KOSTKI MARGARYNY

- 1/2 SZKL CUKRU

- 1/2 SZKL MIODU

- ORZECHY WŁOSKIE OK 1 SZKLANKI

PRZYGOTOWANIE:

SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIATAMY PROSZEK MIESZAMY Z CIEPŁYM MLEKIEM I WLEWAMY GNIECIEMY AŻ MASA BĘDZIE ODSTAWAĆ OD RĄK. DZIELIMY NA 3 CZĘSCI I WAŁKUJEMY. WYKŁADAMY NA BLACHĘ I PIECZEMY KOLEJNO KAŻDY PLACEK.CUKIER PUDER MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I SMARUJEMY KAŻDĄ WARTSTWĘ PLACKA. GDY JUŻ 2 PLACEK BĘDZIE GOTOWY. DO GARNUSZKA WRZUCAMY 3 ŁYŻKI WODY MARGARYNE CUKIER MIÓD I PRAŻONE ORZECHY MIESZAMY AŻ WSZYSTKO SIĘ ROZPUŚCI. WYKŁĄDAMY MASĘ NA OSTATNI PLACEK I PIECZEMY. PO UPIECZENIU KŁADZIEMY NA GÓRE CIASTA PO OK 15 MIN KARMEL LEKKO STWARDNIEJE. CIASTO JEST PYSZNE I BARDZO SZYBKIE:)

GORĄCO POLECAM BLENDA:)

07:50, blenda2007
Link Komentarze (4) »
piątek, 23 listopada 2012

HEJKA DZIŚ PRZEPIS NA GAŁY:)A KONKRETNIE GAŁECZKI Z INDYKA I RYŻU W SOSIE POMIDOROWYM:)

SKŁADNIKI:

-MIĘSO MIELONE

- 1/5 SZKL RYŻU

- SÓL,PIPERZ

-KONCENTRAT POMIDOROWY

- MĄKA

- ŚMIETANA DO ZUP I KREMÓW

-PIETRUSZKA (NATKA)

-MARCHEWKA

-JAJKO

-BUŁKA TARTA

-KOSTKA WARZYWNA

PRZYGOTOWANIE:

RYŻ GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE. MIĘSO DOPRAWIAMY DO SMAKU DODAJEMY NATKĘ PIETUSZKI I RYŻ MIESZAMY DODAJEMY JAJKO I BUŁKĘ (BUŁKI DAJEMY TYLE ABY KONSYSTENCJA BYŁA ZWARTA I LEPIĄCA)PRZYGOTOWUJEMY SOS W KTÓRYM BĘDA GOTOWAĆ SIĘ GAŁKI. WDO WODY WRZUCAMY SÓL PIEPRZ I KOSTKĘ WARZYWNĄ DODAJEMY PÓŁ SŁOICZKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO STARTĄ MARCHEWKĘ ZABIELAMY ŚMIETANĄ I MĄKĄ. GDY WSZYSTKO SIĘ ZAGOTUJE DELKATNIE FORMUJEMY Z MASY GAŁKI (NALEŻY ZWILŻYĆ ŁAPKI JEST WYGODNIEJ)I NA ŁYŻCE (ZWILŻONEJ)DELIKATNIE WRZUCAMY DO WODY GOTUJEMY (UWAGA WODA MUSI PRZYKRYC GALKI)CZAS GOTOWANIA OK 30 MIN 

POZDRAWIAM BLENDA:)

10:13, blenda2007
Link Komentarze (3) »
czwartek, 22 listopada 2012

HEJ WITAJCIE DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA SMACZNE ŚLEDZIE W SŁODKO WINNYM FARSZU. POLECAM WYPROBOWAĆ SĄ BARDZO SMACZNE:)

SKŁADNIKI:

-3 JABŁKA

- 2 CEBULE CUKROWE

- 1/2 SZKL KETCHUPU (JAK LUBICIE PIKANTNY LUB ŁAGODNY)

- PŁATY ŚLEDZIOWE

- PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:

PŁATY ŚLEDZIOWE (SOLONE)MOCZYMY W WODZIE. W TYM CZASIE JABŁKA I CEBULKĘ OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTECZKĘ, WRZUCAMY NA PATELNIE I ZALEWAMY WODĄ. WSZYSTKO PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ I DUSIMY AŻ WSZYSTKO SIĘ ZESZKLI, PIEPRZYMY. GDY MASA JEST PRZEZROCZYSTA ZDEJMUJEMY PRZYKRYWKĘ I CZEKAMY AZ WODA WYPARUJE. WLEWAMY KETCHUP I JESZCZE CHWILE DUSIMY. CZEKAMY AŻ WYSTYGNIE I WYKŁADAMY NA TALERZ WARSTWAMI ŚLEDZIE FARSZ ŚLEDZIE FARSZ. GOTOWE:)

POLECAM WYPRÓBOWAĆ TEN PRZEPIS ŚLEDZIE FAJNIE KOMPONUJĄ SIĘ Z Z TAKĄ SŁODKO WINNĄ ZALEWĄ:)

POZDRAWIAM I ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA BLENDA:)

08:11, blenda2007
Link Komentarze (2) »
środa, 21 listopada 2012

WITAJCIE TEN BLOG MIAL PIERWOTNIE BYC O ZDROWYM ODZZYWIANIU ALE JAKOS TAK WYSZLO:)ZE PRZEPISOW DIETETYCZNYCH I ZDROWYCH JEST MALUUUTKO:)POSTANOWILAM TO ZMIENIĆ. DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA PYSZNE CIASTECZKA KTORE MOZECIE JESC DO WOLI NIE MAJA CUKRU TYLKO SAME DOBRODZIEJSTWA DLA NASZEGO ORGANIZMU I SA OBŁĘDNIE SMACZNE. ZACHECAM DO WYPROBOWANIA:)

SKŁADNIKI:

- 1 SZKL OTRĘBÓW PRZENNYCH

- GARŚĆ ŻURAWINY

- GARŚĆ ZIAREN SEZAMU

- 4 ORZECHY WŁOSKIE

- 2 ŁYŻKI MIODU

-GARŚĆ PŁATKÓW OWSIANYCH

- 1 JAJO

PRZYGOTOWANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WRZUCAMY DO BLENDERA I MIESZAMY JEŚLI CIASTO NIE LEPI SIE WYSTARCZAJACO DODAJEMY WODY. FORMUJEMY PLACUSZKI I PIECZEMY OK 25 MIN W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. I WCINAMY BEZ OPAMIETANIA:)

PS. PRZEPIS WYMYŚLIŁAM SAMA:)

POLECAM BLENDA:)

 

09:55, blenda2007
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 listopada 2012

HEJ WITAJCIE DZIŚ MAM DLA WAS PRZEPIS NA PYSZNE I SZYBKIE ROGALIKI Z JABŁUSZKIEM I KONFITURA WIŚNIOWĄ:)

SKŁADNIKI:

- 3 SZKL MĄKI

- 1 MARGARYNA

- 1/4 OPAKOWANIA DROŻDŻY

- 1/ 2 SZKL CUKRU PUDRU

- 2 ŁYŻKI ŚMIETANY

- 3 JABŁKA 

- 3 ŻÓŁTKA

-CYNAMON

-EW.KONFITURA WIŚNIOWA LUB INNA

PRZYGOTOWANIE:

MĄKE WRZUCAMY DO MISKI WKRUSZAMY DROŻDZE DODAJEMY CUKIER ŚMIETANE MASŁO I JAJA WYGNIATAMY CIASTO. ODSTAWIAMY DO WYROŚNIECIA NA OK 30 MIN (W CIEPLE MIEJSCE)W TYM CZASIE JABLKO OBIERAMY I KROIMY W KOSTKE OBSYPUJEMY CUKREM I CYNAMONEM. WAŁKUJEMY CIASTO I PO PRZEKATNEJ KROIMI W CWIARTKI WKLADAMY FARSZ I ZAWIJAMY I TAK KOLEJNO I KOLEJNO. WKLADAMY NA BLACHE WYLOZONA PAPIEREM DO PIECZENIA I PIECZEMY OK 45 MIN . POSYPUJEMY CUKREM PUDREM SMACZNEGO:*

POZDRAWIAM BLENDA:)

08:19, blenda2007
Link Komentarze (12) »
piątek, 16 listopada 2012

WITAJCIE DZIS PRZEPIS NA KARKOWKE. NAZWAŁAM JA PO AMERYKAŃSKU BO ZOSTAŁA ZAMARYNOWANA I UPIECZONA W SOSIE KTORY WLASNIE DOSATALAM OD KOLEZANKI KTORA WROCILAM Z KANADY. MOŻNA PODOBNY SOS KUPIC ROWNIEZ U NAS

SKŁADNIKI:

- 3 DUŻE CEBULE

-KARKOWINA

- 2 ZĄBKI CZOSNKU

-PRZYPRAWA DO KARKÓWKI

-SÓL PIEPRZ

-SOS SOJOWY

-MAGGI

-KONCENTRAT POMIDOROWY

PRZYGOTOWANIE:

DZIEN WCZESNIEJ WIECZOREM KROIMY LEKKO ROZBIJAMY MARYNUJEMY KARKOWKE W SOSIE WYSISKAMY NA PRASCE CZOSNEK ORAZ OBSYPUJEMY PRZYPRAWA DO KARKOWKI. ZOSTAWIAMY NA CAŁĄ NOC.

NASTEPNEGO DNIA:

KROIMY CEBULE W PIORKA I POSMAZAMY. W TYM CZASIE PODSMAZAMY KARKOWKE. ROBIMY SOS. WLEWAMY WODE I DAJEMY PÓL SZKLANKI SOSU DO BBQ 4 ŁYŻECZKI MAGGI I 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO ORAZ Z 2 KONCENTRATU POMIDOROWEGO SMAKUJEMY :)EWENETULANIE DODAJEMY SOLI I PIEPRZU DO SMAKU LUB TROSZKE WIECEJ SOSU BBQ GDY WSZYSTKO SIE ZAGOTUJE WYKLADAMY KARKOWINE DO NACZYNIA ZAROODPORNEGO DODAJEMY CEBULE I WLEWAMY SOS. PIECZEMY OK 1,5 H 

ZIEMNIAKI PUREE

-ZIEMNIAKI GOTUJEMY PO UGOTOWANIU TŁUCZEMY DODAJEMY 2 ŁYŻKI MASŁA 2 ŁYŻKI ŚMIETANY KOPEREK I MIESZAMY NA JEDNOLITA MASĘ 

SMACZNEGO:)

08:51, blenda2007
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 listopada 2012

WITAJCIE ASIOR ZNÓW MNIE ZASKOCZYŁ, I ZROBIŁ SPECJALNIE DLA MNIE PYSZNEGO 3-BITA. NIE WIEDZIALAM ZE JEST TAK SZYBKI W WYKONANIU BO WYGLADA NA BARDZO PRACOCHLONNY.

SKŁADNIKI:

-5 PACZEK HERBATNIKÓW

-PUSZKA TOFII (MASY KRÓWKOWEJ)

- KREM KARPATKA (MLEKO, MARGARYNA)

-BITA ŚMIETANA MOŻE BYĆ W PROSZKU (BĘDZIE SZYBCIEJ)(MLEKO)

-CZEKOLADA

PRZYGOTOWANIE:

NA BLACHĘ WYKLADAMY HERBATNIKI. DO RONDELKA Z GORĄCĄ WODĄ WKŁADAMY PUSZKĘ Z MASĄ KRÓWKOWĄ (TOFII)GDY LEKKO ZMIENI KONSYSTENCJĘ WYKLADAMY NA PIERWSZA WARSTWE HERBATNIKOW I PRZYKRYWAMY KOLEJNĄ WARTWĄ HERBATNIKOW. KREM KARPATKA PRZYGOTOWUJEMY JAK NA OPAKOWANIU. SMARUJEMY I WYKLADAMY ZNOW HERBATNIKAMI. UBIJAMY BITĄ ŚMIETANĘ (WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU)I KŁADZIEMY SAMĄ GÓRE CIASTA. NA KONIEC POSYPUJEMY STARTĄ NA TARCE CZEKOLADA I WKLADAMY DO LODÓWKI NAJLEPIEJ NA CAŁĄ NOC JEŚLI WYTRZYMACIE:)

ZACHĘCAM DO WYPROBOWANIA I POLECAM SYLWIA I ASIOR:)

07:57, blenda2007
Link Komentarze (6) »
środa, 14 listopada 2012

Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę" Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."

A oto nominowane przez mnie blogi. Gratuluję!

 http://garnuszek.blox.pl/html

http://kubiczkowo.blox.pl/html

http://ceglazczekolady.blox.pl/html

http://dieta500kcal.blox.pl/html

http://dominikq1998.blox.pl/html

http://beautyinmess.blogspot.com/

http://miejsca1234.blox.pl/html

http://maszynaimoda.blox.pl/2012/11/moj-kolnierzyk.html

http://hit2011.blox.pl/2012/10/TWAROZEK-Z-ZIOLAMI.html

http://piet36.blox.pl/html

http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2012/11/Rozowa-ogorkowa.html

 

MOJE ODPOWIEDZI:

1. Ulubiony pisarz? 

Katarzyna Grochola

2. Kawa czy herbata?

Kawa zdecydowanie:)

3. Jakim aparatem robisz zdjęcia na bloga?

Mojego chlopaka:)

4. Co zabrałabyś ze sobą na bezludną wyspę?


Tusz do rzęs:)


5. Słone czy słodkie?

Słone

6. Klasyczne szpilki czy ekstrawagancki Alexander McQueen?

klasyczne szpilki:)

7. Facebook czy tweeter?

Facebook

8. Wymarzona podróż?

Na Zanzibar:)

9. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem?

Stanowczo z ryżem

10. Najbardziej romantyczna, według Ciebie, piosenka

Rihanna - Diamonds 

11. Ulubiony Film

kogiel mogiel:)

 

 

Moje pytania:

1. Ulubiony pisarz?

2. Kawa czy herbata?

3. Jakim aparatem robisz zdjęcia na bloga?

4. Co zabrałabyś ze sobą na bezludną wyspę?

5. Słone czy słodkie?

6. Klasyczne szpilki czy ekstrawagancki Alexander McQueen?

7. Facebook czy tweeter?

8. Wymarzona podróż?

9. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem?

10. Najbardziej romantyczna, według Ciebie, piosenka?

11. Ulubiony film?



POZDRAWIAM I ZACHĘCAM DO ZABAWY:)

08:34, blenda2007
Link Komentarze (4) »
wtorek, 13 listopada 2012

WITAJCIE PO PRZERWIE DZIS MAM DLA WAS PYSZNY PRZEPIS NA ZUPE Z SOCZEWICY. NIE WIEM CZY JEST GRECKA JAK WPISALAM W NAGŁOWKU:)ALE JADLAM JA TAM PIERWSZY RAZ I BARDZO PRZYPADLA MI DO GUSTU:)

SKŁADNIKI:

-1 SZKL SOCZEWICY TU CZERWONA

- 2 CEBULE CZOSNKOWE

-4 ZĄBKI CZOSNKU

- 1 ŁYŻKA MASŁA

- SÓL,PIEPRZ,LISTEK, ZIELE

- 4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

-OPCJONALNIE FETA

-KOSTKA ROSOŁOWA

PRZYGTOWANIE:

SOCZEWICE MYJEMY I ZALEWAMY WODĄ. DO GARUSZKA WRZUCAMY MASŁO CEBULĘ POKROJONA W PIÓRKA (U MNIE BYŁA CZERWONA I CZOSNKOWA,ALE LEPSZA JEST WYLACZNIE CZOSNKOWA)KROIMY CZOSNEK. PODSMAŻAMY AŻ CEBULA BEDZIE SZKLISTA. ZALEWAMY WODĄ. WRZUCAMY KOSTKE ROSOŁOWA I SOCZEWICE. DODAJEMY LISTEK ZIELE SÓL I PIPERZ I GOTUJEMY AZ WSZYSTKO BEDZIE MIEKKIE I DOSYC GESTE:)NA KONIEC DAJEMY KONCENTRAT POMIDOROWY. JA NA KONIEC LUBIE DODAC TROSZKE FETY ALE MOZNA POMINAC. ZUPKA JEST ZMACZNA ZDROWA I CO TU DUZO MOWIC SAMI SPROBUJCIE:)

POZDRAWIAM BLENDA:)

08:46, blenda2007
Link Komentarze (1) »
piątek, 09 listopada 2012

HEJKA DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS MOJEJ KOLEZANKI PATKI, KTORA WIEM ZE TEZ TU ZAGLADA I KTÓRA POZDRAWIAM:)PRZEPIS NA FANTASTYCZNĄ PASTĘ KANAPKOWĄ Z AVOKADO.

SKŁADNIKI:

- 1 DOJRZAŁE AVOKADO

- 2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO

- SZCZYPIOREK 

-SÓL,PIEPRZ

- ŁYŻKA MAJONEZU I ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO

- 1 ŁYŻECZKA CYTRYNY (ABY AVOKADO NIE ZCZERNIAŁO)

PRZYGOTOWANIE:

JAJA GOTUJEMY. AVOKADO OBIERAMY (WAŻNE ABY BYŁO DOJRZAŁE ) WRZUCAMY WSZYSTKO DO BLENDERA,WLEWAMY SOK Z CYTRYNY, DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM, DODAJEMY MAJONEZ I JOGURT I BLENDUJEMY AŻ POWSTANIE MASA. NA KONIEC DROBNO KROIMY SZCZYPIOREK DODAJEMY DO MASY I MIEDSZAMY.  GOTOWE:)MI NAJLEPIEJ SMAKUJE Z POMIDOREM:)

POLECAM TEN PRZEPIS I ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA:)

POZDRAWIAM BLENDA:)

08:31, blenda2007
Link Komentarze (5) »
czwartek, 08 listopada 2012

WITAJCIE DZIS PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA RYBKĘ PO GRECKU. 

SKŁADNIKI:

-3 MARCHEWKI

- 2 CEBULĘ (JEDNA CZOSNKOWA, JEDNA CUKROWA)

- PAPRYKA MARYNOWANA

-SÓL PIEPRZ

-KETCHUP (PRZEPIS ZNAJDZIECIE NA MOICH INNYCH POSTACH)

- 2 PŁATY RYBY 

-OLEJ, JAJKO I MĄKA DO SMAŻENIA

PRZYGOTOWANIE:

RYBĘ MYJEMY KROIMY W PLASTRY SOLIMY PIEPRZYMY I MACZAMY W JAJKU I MĄCE. SMAŻYMY. MARCHEWKĘ OBIERAMY ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBSZYCH OCZKACH, CEBULE 

KROIMY W PIÓRKA SMAŻYMY POD PRZYKRYCIEM DODAJEMY PAPRYKĘ (JA DAŁAM KONSERWOWĄ)DUSIMY AŻ WSZYSTKO STANIE SIĘ MIEKKIE DODAJEMY SOLI I PIEPRZU NA KONIEC DODAJEMY KETCHUPU I JESZCZE CHWILKĘ DUSIMY. UKŁADAMY WARSTWA FARSZU WARSTWA RYBY. SMACZNEGO :)POZDRAWIAM BLENDA:)

 

11:45, blenda2007
Link Komentarze (4) »
środa, 07 listopada 2012

WITAJCIE OSTATNIO ZROBILAM JESZCZE JEDNĄ ROLADE TYM RAZEM CZEKOLADOWĄ (TAK SPODOBAŁA MI SIĘ TA RÓŻOWA, GŁÓWNIE DLATEGO ZE JEST SMACZNA SZYBKA I ŁATWA W WYKONANIU CZYLI COS DLA MNIE):)

SKŁADNIKI NA CIASTO: ----->PATRZ PRZEPIS ROLADA MALINOWA:)

SKŁADNIKI NA MASĘ:

- 200 ML GORZKIEJ CZEKOLADY

- 1/4 SZKL MLEKA

- 2 ŁYŻKI MASŁA

- ŻELATYNA 

-4 ŁYŻKI WODY GORĄCEJ

PRZYGOTOWANIE:

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W RONDELKU, WLEWAMY MLEKO I MASŁO CZEKAMY AŻ WSZYSTKO SIĘ ROZPUŚCI. ŁYŻECZKĘ ŻELATYNY ZALEWAMY WODĄ I MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA, WLEWAMY WSZYSTKO DO NASZEJ MASY. ROZSMAROWUJEMY NA CIEŚCIE I ZAWIJAMY. AHA JA JESZCZE PRZED ZAPIECZENIEM CIASTA STARŁAM TROCHE CZEKOLADY NA KTÓRĄ NASTĘPNIE WYLAŁAM MASĘ PO TO ABY UZYSKAĆ TAKI FAJNY EFEKT CIASTA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY STRACIATELLA(nie widać tego ponieważ tak szybko zniknęło, że został tylko ten kawałek:))ZOSTAWAMY NA OK 2 GODZ W CHLODNYM MIEJSCU. SMACZNEGO

POZDRAWIAM BLENDA:)

11:24, blenda2007
Link Komentarze (3) »
wtorek, 06 listopada 2012

WITAJCIE OSTATNIO TAK ZAWSTYDZILAM SIE PRZEZ MOJEGO CHLOPAKA (ROBI PYSZNE CIASTA)ZE POSTANOWILAM TEZ COS ZROBIC:)I TAK POWSTALA ROLADA MALINOWA.PRZYZNAM ZE BYLA MIESZANINA WSZYSTKIEGO ALE WYSZLA NAPRAWDE DOBRA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

- 3 JAJA

-3 ŁYŻKI MĄKI TORTOWEJ

-3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

-1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU

SKŁADNIKI NA MASE MALINOWĄ:

- 250 ML MALIN 

- 250ML JOGURTU NATURALNEGO

- 2 ŁYŻKI CUKRU

- 1 ŁYŻKA ŻELATYNY

- 5 ŁYŻEK GORĄCEJ WODY

PRZYGOTOWANIE:

Z BIAŁEK JAJ UBIJAMY MASĘ DODAJEMY DO NIEJ STOPNIOWO ŻÓŁTKA MĄKE ZIEMNIACZANĄ TORTOWĄ I PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ CUKIER . PRZYGOTOWANĄ MASĘ WYLEWAMY NA TORTOWNICĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA I WKLADAMY DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA NA OK 15 MIN.PO TYM CZASIE WYJMUJEMY CIASTO KŁADZIEMY NA MĄKRY RĘCZNICZEK I ZAWIJAMY W DELIKATNY RULON JA ZAWIJAŁAM PO SZEROKOŚCI BLACHY. I CZEKAMY OK 10 MIN.W TYM CZASIE DO BLENDERA WRZUCAMY MALINY CUKIER I JOGURT I BLENDUJEMY. WODĘ ZEGRZANĄ ZALEWAMY DO ŻELATYNY I MIESZAMY ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA I WLEWAMY DO NASZEJ MASY MALINOWEJ I JESZCZE CHWILĘ MIESZAMY. CIASTO ROZWIJAMY I WYKŁADAMY ROWNOMIERNIE NA CIASTO ZAWIJAMY I ODKŁADAMY DO LODÓWKI NA OK 2  GODZINY.JEMY CIASTO JEST SZYBKIE A TO DLA MNIE BARDZO WAŻNE.

GORĄCO POLECAM:)

09:47, blenda2007
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 05 listopada 2012

,,

WITAJCIE DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA JESIENNĄ PYSZNĄ ZUPE KREM Z DYNI I IMBIRU.

SKŁADNIKI:

- DYNIA

 - 3 DUŻE ZIEMNIAKI

- 4 ZĄBKI CZOSNKU

- 1 CEBULA

-1 PAPRYCZKA CHILI

- 2 POMIDORY

- MARCHEWKA

- IMBIR

-1 ŁYŻKA MASŁA

- KOSTKA ROSOŁOWA

-1/2 PAPRYKI CZERWONEJ

-SZCZYPTA CUKRU

PRZYGOTOWANIE:

CEBULE KROIMY W PIÓRKA CZOSNEK WYCISKAMY PRZEZ PRASKĘ. DO GARNKA Z MASŁEM WRZUCAMY CZOSNEK, CEBULE PAPRYCZKE CHILI I PARYKĘ SŁODKĄ CZERWONĄ (POKROJONE W KOSTKĘ)PODSMAŻAMY. NASTĘPNEI ZALEWAMY WODĄ WRZUCAMU KOSTKĘ ROSOŁOWĄ. DYNIE POMIDORY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ KROIMY W KOSTKĘ I WRZUCAMY DO WYWARU ŚCIERAMY TROSZKĘ IMBIRU. WSZYSTKO GOTUJEMY OK 35 MIN AŻ WSZYSTKO STANIE SIĘ MIEKKIE. NASTĘPNIE BLENDUJEMY GDY POWSTANIE GŁADKA MASA SPRAWDZAMY CZY JEST DOBRZE PRZYPERAWIONE JA ZAWSZE DODAJE SZCZYPTE CUKRU CZASAMI WYMAGA JESZCZE DODANIA SOLI I PIEPRZU:)POZDRAWIAM I ŻYCZE SMACZNEGO BLENDA:)

08:53, blenda2007
Link Komentarze (4) »
sobota, 03 listopada 2012

WITAJCIE ZNOWU DAWNO MNIE NIE BYŁO:D DZIS MAM DLA WAS WSPANIALY PRZEPIS NA TIRAMISU. ASIOR BARDZO UCIESZYL SIE ZE DOSTAL OD WAS TYLE POZYTYWNYCH KOMENTARZY, ZE POSTANOWIŁ ZROBIC COS JESZCZE:D I TAK POWSTALO PYSZNE TIRAMISU.

SKŁADNIKI:

-250 G SERKA MASKARPONE

- 100 CUKRU

- 300 G ŚMIETANY KREMÓWKI

- SZKLANKA MOCNEJ KAWY

- 3 ŁYŻKI DOWOLNEGO TRUNKU

- BISZKOPTY

- KAKAO DO POSYPKI

-3 ŻÓŁTKA:D

PRZYGOTOWANIE:

UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ DO ŻÓŁTEK DODAJEMY CUKIER  NASTĘPNIE NAD ZAGOTOWANĄ WODĄ W GARNKU W NACZYNIU ŻAROODPORNYM UCIERAMY JAJKA AŻ POWSTANIE PUSZYSTA MASA. ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA. SEREK MASKARPONE ZALEWAMY ŻÓŁTKAMI I MIESZAMY MISKSEREM. NASTĘPNIE DODAJEMY KREMÓWKĘ I MIKSUJEMY. BISZKOPTY NASĄCZAMY W MOCNEJ KAWIE Z DODATKIEM ALKOHOLU I UKŁADAMY NA TO WYLWAMY MASĘ I UKŁADAMY ZNÓW BISZKOPTY I MASA.ODSTAWIAMY NA OK 24 H ABY WSZYSTKO SIE POŁĄCZZYŁO I MASA STEZALA.

POLECAM WYPROBOWAC BLENDA I ASIOR:)

 

 

 

 

 

18:41, blenda2007
Link Komentarze (6) »