znajdziesz tu przepisy na dania wegetariańskie, domowe wypieki i desery i nie tylko...:
O autorze
Zakładki:
POZOSTAW ŚLAD PO SOBIE
Ulubione
Współpraca napisz do mnie blenda2007@o2.pl
Darmowe licznikiDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | blenda2007@o2.pl | kontakt
RSS
poniedziałek, 31 grudnia 2012

PROSTE I SMACZNE FAJNIE PREZENTUJĄ SIĘ NA SYLWESTROWYM STOLE JAKO PRZYSTAWKA:)

SKŁADNIKI:

- 2 MARCHEWKI

- PÓŁ SZKL GROSZKU

- PÓŁ SZKL KUKURYDZY

- 2 UDKA Z KURCAKA

- SÓL PIEPRZ ŻELATYNA

PRZYGOTOWANIE:

MARCHEWKE KROIMY W KOSTKĘ I GOTUJEMY. DO ODZIELNNEGO GARNUSZKA WRZUCAMY UDKA DODAJEMY SÓL PIEPRZ I GOTUJEMY DŁUUUUGO OK 2  GODZINY:)W MAŁYCH KUBECZKACH NP JEDNORAZOWYCH KADZIEMY WARSTWOWO MARCHEWKA GROSZEK KUKURYDZA. UDKA UGOTOWANE OBIERAMY Z MIĘSKA KROIMY I WRZUCAMY NP NA KONIEC. Z WYWARU W KTÓRYM GOTOWAŁ SIĘ KURCZACZEK ODLEWAMY KUBECZEK DODAJEMY ŻELATYNĘ OK 1 ŁYŻKI I MIESZAMY WLEWAMY DO NASZYCH KUBECZKÓW I ODSTAWAMY DO WYSTYGNIĘCIA I ZASTYGNIĘCIA. WYKŁADAMY NA TALERZYK I GOTOWE:)

SMACZNEGO I POZDRAWIAM BLENDA:)

07:35, blenda2007
Link Komentarze (5) »
piątek, 28 grudnia 2012

DZIŚ KOLEJNA PROPOZYCJA SYLWESTROWA:)BABECZKI Z FARSZEM:)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

- 2 ŻÓŁTKA

- 2 SZKL MĄKI

- 1 ŁYŻKA ŚMIETANY

- 1/2 KOSTKI MARGARYNY

- SÓL SZCZYPTA

- FOREMKI DO BABECZEK

SKŁADNIKI NA FARSZ:

- OPAKOWANIE KRABÓW

- 2 JAJA

- KUKURYDZA W PUSZCE

- SZCZYPIOREK

- SÓL PIEPRZ MAJONEZ

PRZYGOTOWANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIATAMY. I ODSTAWIAMY NA 1/2 GODZINY W ZIMNE MIEJSCE. WAŁKUJEMY CIASTO I WKŁADAMY W BABECZKI NAKŁUWAMY I PIECZEMY OK 30 MIN. W TYM  CZASIE ROBIMY FARSZ WSZYSTKEI SKŁADNIKI WRZUCAMY DO BLENDERA OPROCZ KUKURYDZY I MIESZAMY NA KONIEC DODAJEMY KUKURYDZE. NADZIEWAMY W ZIMNE BABECZKI 

SMACZNEGO:)

POZDRAWIAM BLENDA:)

10:05, blenda2007
Link Komentarze (4) »
czwartek, 27 grudnia 2012

PASZTECIKI FAJNY POMYSŁ NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ. TE WYKONANE BYŁY NA ŚWIĘTA I SĄ Z KAPUSTA I GRZYBAMI ALE POLECAM WYKONANIE TAKICH Z MIĘSEM.

SKŁADNIKI:

- 2 SZKL MĄKI

- 1/2 KOSTKI MARGARYNY

- 1 ŻÓŁTKO

- 1 ŁYŻKA MLEKA SZCZYPTA CUKRU 1/4 KOSTKI DROŻDŻY

FARSZ KAPUSTA I GRZYBY:

- 0/5 KG KISZONEJ KAPUSTY

- 0/5 KG GRZYBY SUSZONE 

- 2 ŁYŻKI MAGII CUKIER SÓL PIEPRZ DO SMAKU

FARSZ MIĘSNY:

- 0/5 KG MIĘSA MIELONEGO

- 2 CEBULE 

- POMIDORY W PUSZCE

- SÓL PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:

DROŻDZE ROZPUSZCZAMY W PODGRZANYM MLEKU I CUKRZE MIESZAMY ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO UROŚNIĘCIA W TYM CZASIE  DOADAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DODAJEMY DROŻDZE I MIESZAMY DO TEJ PORY AZ CIASTO BEDZIE ODSTAWAC OD RĄK ODSTAWIAMY NA 30 MIN W CIEPLE MIEJSCE. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ KAPUSTE ZASMAZAMY DODAJEMY ZOSTAWIONE NA NOC W WODZIE SUSZONE GRZYBY WSZYSTKO RAZEM PODSMAZAMY DODAJEMY MAGGI SOL PIEPRZ CUKIER DO SMAKU SMAZYMY OK 20 MIN PO TYM CZASIE BLENDUJEMY LUB CEBULKE I MIESO SMAZYMY DODAJEMY SOL PIEPRZ I DODAJEMY POMIDORY W PUSZCEALE NIE DUZO OK 1/4  PUSZKI SMAZYMY AZ FARSZ BEDZIE GOTOWY.

CIASTO WAŁKUJEMY WZDLUZ BRZEGU UKLADAMY FARSZ I LEKKO ZWIJAMY W DELIKATNY RULON I TNIEMY W ROWNE CZESCI LEKKO POD SKOSEM UKLADAMY NA BLASIE MOZNA POSMAROWAC DELIKATNIE ROZBELTANYM ZOLTKIEM DLA KOLORU I PIECZEMY OK 25 MIN W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. CZEKAMY AZ WYSTYGNIE LUB NIE :) I JEMY 

SMACZNEGO POZDRAWIAM BLENDA:)

 

07:49, blenda2007
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 24 grudnia 2012

WITAJCIE DOSTAŁAM OD MIKOŁAJA NOWY APARAT:) OD DZIS POSTARAM SIE WRZUCAĆ NOWE I ŁADNE ZDJĘCIA I OCZYWIŚCIE CZĘŚCIEJ:)

DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA RYBE PO GRECKU TROSZKE INACZEJ

SKŁADNIKI:

-  SŁOIK PAPRYKI MARYNOWANEJ

- 3 OGÓRKI KISZONE

- 1 CEBULA

- 1 MAŁY KETCHUP

- 2 PŁATY RYBY BEZ OŚCI 

- SÓL PIEPRZ MĄKA

PRZYGOTOWANIE:

CEBULE, PAPRYKĘ, OGÓREK KROIMY W KOSTKĘ PODSMAŻAMY W GARNUSZKU DODAJEMY KETCHUP I JESZCZE CHWILE DUSIMY. RYBKE KROIMY W PASKI SOLIMY I PIEPRZYMY OPTACZAMY MĄKA I SMAŻYMY. WYKŁADAMY NA TALERZ I WYKŁADAMY FARSZ CZEKAMY AZ WSZYSTKO SIE PRZEGRYZIE JEMY:)

SMACZNEGO:)

POZDRAWIAM BLENDA I SZCZEGÓLNE PODZIEKOWANIA DLA MIKOŁAJA:)

-

19:55, blenda2007
Link Komentarze (1) »
środa, 19 grudnia 2012

JEST PYSZNE POLECAM:)

Składniki na ciasto:
- 3,4 szkl mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna

masa z sezamem
- 1/4 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szkl sezamu


masa z chałwą:
- 20 dag chałwy sezamowej
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szkl cukru

* dodatkowo dżem ( najlepiej kwaskowaty)

* piana z 5 białek ubita  z 3/4 szkl cukru i 3 łyżkami wiórek kokosowych


Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie  części. Jedną część wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Robimy masę sezamową: zagotowujemy miód z margaryną i cukrem, dodajemy sezam i ponownie zagotowujemy.
Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika  na 35 minut. - to będzie góra ciasta.
Po upieczeniu i wyjęciu, tortownicę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i umieszczamy na niej drugą część ciasta. Smarujemy ją dżemem i wykładamy ubitą pianę z wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut. (spód ciasta).
W między czasie przygotowujemy masę z chałwą. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i dodajemy chałwę.

Na lekko przestudzone ciasto z pianą z białek wykładamy ciepłą masę chałwową, a na nią układamy część ciasta z sezamem. Dociskamy, żeby zlepić obie części ciasta.

SMACZNEGO POZDRAWIAM BLENDA:)


15:47, blenda2007
Link Komentarze (5) »
wtorek, 18 grudnia 2012

SNIKERS NIE WIEM DOKŁADNE ZOSTAŁ TAK NAZWANY PONIEWAZ MA W SOBIE ORZECHY ZIEMNE I Z NIMI WLASNIE KOJARZY MI SIE SNIKSERS FAJNE CIASTO DOSKONAŁY POMYSŁ NA ŚWIĘTA POLECAM:)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

- 1/2 KOSTKI MARGARYNY 

- 1/2 SZKL CUKRU PUDRU

- 3 ŻÓŁTKA

- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

- 3 SZKL MĄKI

SKŁADNIKI NA MASY:

- MASA KRÓWKOWA

- 1 SZKL ORZECHÓW ZIEMNYCH NIESOLONYCH

- BITA ŚMIETANA NP ŚNIEŻKA+ŻELATYNA+SZKL MLEKA

NA MASĘ CZKOLADOWĄ:

- 3/4 SZKL CZEKOLADY

-1/4 KOSTKI MARGARYNY

- 2 ŁYŻKI MLEKA

- POSYPKA 

PRZYGOTOWANIE:

SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIATAMY WSTAWIAMY NA PÓŁ GODZINY DO LODÓWKI WAŁKUJEMY PO TYM CZASIE I PIECZEMY OK 40MIN.

PO WYSTYGNIĘCIU MASĘ KRÓWKOWĄ WSTAWIAMY DO GORĄCEGO NACZYNIA(ABY ŁĄTWIEJ SIĘ ROZCIERAŁO)SMARUJEMY WYKŁADAMY ORZECHAMI NA GÓRĘ. BITĄ ŚMIETANĘ ROBIMY ZGODNIE Z PRZEPISEM NA OPAKOWANIU DODAJEMY ŻELATYNE (2 ŁYŻKI) ROZPUSZCZONA W 1/4 SZL GORĄCEJ WODY WYKŁADAMY MA MASĘ KRÓWKOWĄ CZEKAMY AZ WYSTYGNIE. NA KONIEC CZEKOLADE ROZPUSZCZAMY W RONDELKU DODAJEMY MARGARYNE I MLEKO CZEKAMY AZ SIE ROZPUSCI I LEKKO WYSTYGNIE ZALEWAMY NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ POSYPUJEMY WIÓRKAMI.

SMACZNEGO:)

POZDRAWIAM BLENDA:)

 

08:51, blenda2007
Link Komentarze (2) »
czwartek, 13 grudnia 2012

SKŁADNIKI:

- 5 OPAK HERBATNIKÓW

- 2 BUDYNIE WANILIOWE

- KOSTKA MARGARYNY

- 1 ŁYŻKA CUKRU

- SOK Z CYTRYNY OK 1 ŁYŻKA

- 2 SZKL MLEKA 

SKŁADNIKI NA POLEWE CZEKOLADOWĄ

- 1/4 KOSTKI MASŁA

-1 SZKL CUKRU 

-1 ŁYZKA WODY

- 4 ŁYŻKI KAKO

PRZYGOTOWANIE:

DO GARNKA WLEWAMY 1 SZKL MLEKA W DRUGIEJ SZKLANCE MIESZAMY BUDYNIE WLEWAMY DO MLEKA DODAJEMY CUKIER I CYTRYNE MIESZAMY CAŁY CZAS GDY MASA JEST SZTYWNA DODAJEMY MARGARYNE I MIKSUJEMY (JESZCZE GORĄCE)WYKŁADAMY NA BLECHE 1 WARTWE HERBATNIKÓW WYKŁADAMY MASE ZNÓW HERBATNIKI MASA HERBATNIKI MASA ITD. ROBIMY POLEWE DO GARNKA WLEWAMY 1 ŁYŻKE WODY DODAJEMY MARGARYNE I CUKIER CZEKAMY AZ SIE ROZPUSCI NA KONIEC DOAJEMY KAKAO I CZEKAMY AZ SIE ROZPUSCI CZEKAMY AZ WYSTYGNIE I POLEWAMY NASZE CIASTO SMACZNEGO:)

07:54, blenda2007
Link Komentarze (3) »
wtorek, 11 grudnia 2012

DZIŚ MAM DLA WAS PRZEPIS NA SERNIK :)

 

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
    

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (NAJLEPSZY JEST JUŻ ZMIELONY)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)

PRZYGOTOWANIE:

SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA PÓŁ GODZINY. WYJĄĆ ROZWAŁKOWAĆ NACIĄĆ WIDELCEM DZIURKI WŁOŻYĆ NA BLACHĘ I PIEC OK 30 MIN. SKŁADNIKI NA MASĘ ZMIKSOWAĆ DOKŁADNIE I WYLAĆ NA CIASTO PIEC JESZCZE OK 40 MIN.  W TYM CZASIE UBIĆ BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI KOKOSOWE I LEKKO WYMIESZAĆ WŁOŻYĆ NA CIASTO I PIEC JESZCZE 15 MIN. SMACZNEGO:)

 

14:44, blenda2007
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 grudnia 2012

 

 

DO ZROBIENIA CHOINKI Z MAKARONU POTRZEBUJEMY:

- MAKARON TZW KOLANKA

- SPRAY NP ZŁOTY LUB SREBRNY

- STOŻEK Z PAPIERU

- PISTOLET Z KLEJEM

PRZYGOTOWANIE: 

Z PAPIERU CYRKLEM WYZNACZAMY PÓŁ KOLE, WYCINAMY, SKLEJAMY WOKOŁO OBKLEJAMY MAKARONEM NA KONIEC SPRYSKUJEMY SPRAYEM ZOSTAWIAMY DO WYSCHNIĘCIA.

POZDRAWIAM:)

 

 

 

 

 

 

 

07:58, blenda2007
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 grudnia 2012

 

 

DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA PYSZNĄ LASAGNE Z MIESKIEM ZROBIŁ JE ASIOR I BYŁO PRZEPYSZNE. POLECAM GORĄCO 

SKŁADNIKI:

- 2 PUSZKI POMIDORÓW W PUSZCZE

- MIĘSO MIELONE

-2 CEBULE

- BAZYLIA TYMIANEK

- MAKARON DO LASAGNE

- SER MOZZARELLA

SOS BESZAMELOWY

- 1/4 KOSTKI MASŁA

- 3 ŁYŻKI MĄKI

- GAŁKA MUSZKATOŁOWA SÓL PIEPRZ

- SZKLANKA MLEKA

PRZYGOTOWANIE:

CEBULKĘ PODSMAŻAMY DODAJEMY MIĘSO MIELONE POMIDORY W PUSZCE I PRZYPRAWY SMAŻYMY NA POCZĄTKU CHWILLKE POD PRZYKRYCIEM POZNIEJ BEZ. GDY WSZYSTKO BEDZIE GOTOWE WYKŁADAMY DO NACZYNIA W KOLEJNOŚCI FARSZ PŁATKI LASAGNE SOS BESZAMELOWY (MLEKO PODGRZEWAMY W ODODZIELNYM NACZYNIU MASŁO ROZPUSZCZAMY DODAJEMY PRZYPRAWY MLEKO NA KONIEC DODAJEMY MĄKĘ POWOLI I INTENSYWNIE MIESZAMY TAK ABY NIE POWASTALY GRUDKI)MASE WYKLADAMY NA PŁATKI LASAGNE WYKŁADAMY SER MOZZARELLA NASTĘPNIE ZNOW KLADZIEMY FARSZ PŁATKI LASAGNE SOS BESZAMELOWY I SER ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU OK MIN.

POTRAWA JEST PRZEPYSZNA ZACHĘCAMY GORĄCO DO WYPROBOWANIA SYLWIA I ASIOR:)


08:07, blenda2007
Link Komentarze (5) »
wtorek, 04 grudnia 2012

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

- 5 jajek

- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

- 3/4 szklanki mąki pszenne

- 2/3 szklanki cukru

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

- 2 JOGURTY NATURALNE

- 1 KUBEK TRUSKAWEK

- ŻELATYNA

- POWIDŁA NP ŚLWKOWE

DO NASĄCZENIA:

- CYTRYNA

- WODA 

-ZAPACH NP RUMOWY

PRZYGOTOWANIE:

BIAŁKA UBIJAMY NA PIANĘ DODAJEMY POZOSTAŁE SKLADNIKI STOPNIOWO POWOLI I MIESZAMY. WYKŁADAMY NA TORTOWNICE PIECZEMY OK 45 MIN.GDY CIASTO WYSTYGNIE PRZECINAMY NA 4 CZĘŚCI I NASĄCZAMY PŁYNEM(WODA, RUM, CYTRYNA)KAŻDĄ WARSTWE

DO BLENDERA WRZUCAMY  TRUSKAWKI JOGURT  ORAZ ROZPUSZCZONA W 4 ŁYŻKACH GORĄCEJ WODY ŻELATYNE BLENDUJEMY. 

WYKŁADAMY NA CIASTO W KOLEJNOŚCI MASA CIASTO POWIDŁA MASA CIASTO  MASA CIASTO WSZYSTKO RÓWNOMIERNIE SMARUJAMY POZOSTAŁĄ MASĄ. CZEKAMY ZE ZJEDZENIEM DO KOLEJNEGO DNIA 

POZDRAWIAM BLENDA:)



 

14:06, blenda2007
Link Komentarze (2) »