znajdziesz tu przepisy na dania wegetariańskie, domowe wypieki i desery i nie tylko...:
O autorze
Zakładki:
POZOSTAW ŚLAD PO SOBIE
Ulubione
Współpraca napisz do mnie blenda2007@o2.pl
Darmowe licznikiDurszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | blenda2007@o2.pl | kontakt
RSS
środa, 31 października 2012

 

WITAJCIE ZNOW DAWNO MNIE NIE BYŁO....POSTARAM SIE BYWAC TU CZESCIEJ...DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NIE MOJ ALE MOJEGO WSPANIALEGO CHLOPAKA.OKAZUJE SIE ZE STWREDZAM TO Z BOLEM SERCA, ALE JEST DUZO LEPSZYM KUCHARZEM ODE MNIE YHM WYSTARCZY POPATRZEC:D

NIE DOSC ZE ŁADNE ESTETYCZNE TO PRZEPYYYSZNE. NAPRAWDE NAJLEPSZA PIZZA JAKA DO TEJ PORY JADLAM. WYPROBUJCIE SAMI:D

SKŁADNIKI:

-500G MĄKA TYPU 450

-DROŻDZE 30 G

- 250 ML CIEPŁEJ WODY

-1 ŁYŻECZKA CUKRU

-1 ŁYŻECZKA OLIWY Z OLIWEK

- 1/5 ŁYŻECZKI SOLI

-SER ŻÓŁTY

-SER MOZZARELLA

-KASZA MANNA

-SALAMI 

-POMIDORY

-OREGANO 

-KETCHUP

-CEBULA

-CZOSNEK

-2 POMIDORY

PRZYGOTOWANIE:

DROŻDZE MIESZAMY Z CUKREM I WODA ODSTAWIAMY W CIEPLE MIEJSCE DO UROSNIECIA. W TYM CZASIE WSYPUJEMY MĄKE SÓL I OLIWĘ. GDY DROZDZE UROSNĄ WLEWAMY DO MISKI Z POZOSTALYMI SKLADNIKAMI I ZAGNIATAMY DO MOMENTU AZ CIASTO BEDZIE ODCHODZIC OD RAK. NASTPENIE ODSTAWIAMY CIASTO DO UROSNIECIA NA OK 2 GODZINY. W TYM CZASIE ROBIMY SOS. CEBULKE SMAZYMY (MOZE BYC W GARNUSZKU) ŚCIERAMY 2 POMIDORY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH I WCISKAMU ZĄBEK CZOSNKU DOPRAWIAMY SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU I WSZYSTKO GOTUJEMY (MÓJ CHLOPAK GOTOWAL TAK DŁUGO AZ SOS BĘDZIE BARDZO GĘSTY OD CZASU DO CZASU DOLEWAŁ WODY I ZNOW GOTOWAŁ:D)NA KONIEC CAŁĄ TZW. SALSĘ WRZUCAMY DO BLE NDERA I MIKSUJEMY NA KONIEC DODAJEMY OREGANO. CIASTO WAŁKUJEMY I TU UWAGA... WALKOWANE CIASTO POSYPUJEMY KASZĄ MANNY (LEPIEJ SIĘ WAŁKUJE I NIE ROBI SIĘ SKRUPA)WOKOŁO  CIASTA UKŁADAMY SER ZÓŁTY, KTÓRY NASTĘPNEI ZAWIJAMY CIASTEM. SALSA SMARUJEMY WIERZCH CIASTA UKŁADAMY POKRUSZONA MOZZARELLE, SALAMI I POMIDORY POKROJONE W KRĄZKI. PIECZEMY OK 30 MIN W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. JEMY Z KETCHUPEM. 

NO COZ PIZZA JEST PRZEPYSZNA. PRZY NIEJ PIZZA WŁOSKA CHOWA SIĘ. NAPRAWDE POLECAM WYPROBOWAC:D

POZDRAWIAMY BLENDA I ASIOR;D

16:47, blenda2007
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 29 października 2012

Długo mnie nie było:D Dzis przedstawiam Wam przepis na gołąbki wegetariańskie pyyyszne....

składniki:

- 0/5 kg pieczarek

- 2 marchewki

- torebka ryżu

-kapusta

- sól,pieprz

-koperek

- koncentrat pomidorowy mała puszka

- śmietana

przygotowanie:

Zdjemujemy wierzchnie liście z kapusty myjemy. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. W tym czasie gotujemy ryż i smażymy pieczarki obrane i pokrojone w kostkę, dodajemy soli i pieprzu. Następnie wszystko mieszamy (ryż i pieczarki). Jesli woda w kapuscie wrze czakamy 10-15 min. Nastepnei wyjmujemy z garnka i zdjemujemy liście z naszej kapusty. Nasza masę ryzowa pieczarkowa wkładamy do liści kappusty i zawijamy dla pewnosci mozemy przewiązać. Na dnie garnka udkladamy liscie kapusty, aby nic sie nie przypalilo, zalewamy wodą dodajemy pokrojaona marchewke koperek i sól. Gotujemy gdy woda wrze i marchewka bedzie w miare miekka dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy ze śmietana, jeszcze tylko chwilka iii gotowe. Cieszymy sie pysznymi golabkami smacznego:D

07:51, blenda2007
Link Komentarze (6) »
piątek, 26 października 2012

JAKIS CZAS TEMU MIALAM PRZYJEMNOSC GOSCIC U ZNAJOMEJ Z INDII, UGOSCILA MNIE PRZESMACZNYM KURCZAKIEM Z RYZEM PO INDYJSKU. TAK MI POSMAKOWALO ZE POPROSILAM O PRZEPIS.OTO I ON:

SKŁADNIKI:

- RYŻ

- PIERŚ Z KURCZAKA

- WARZYWA NA PATELNIE (TE Z MIESZANKI CHIŃSKIEJ)

- GARAM MASALA

- CURRY 

-PAPRYKA OSTRA I SŁODKA

-MIĘTA ŚWIEZA

PRZYGOTOWANIE:

RYŻ GOTUJEMY Z CURRY I MASEŁKIEM. WARZYWA SMAŻYMY NA PATELNI I DODAJEMY PAPRYKĘ SŁODĄ I OSTRĄ. PIERŚ KROIMY W KOSTKĘ I SMAŻYMY (WCZEŚNIEJ OPTACZAMY W PRZYPRAWIE GARAM MASALA)GDY WSZYSTKO JEST GOTOWE WRZUCAMY WSZYSTKO RAZEM DO BLACHY U MIESZAMY JA JESZCZE DODAJE TROSZKE PRZYPRAWY GARAM MASALA I POSZARPANA MIĘTE (ALE JEJ TYLKO TROSZKE BO JEST BARDZO DOMINUJĄCA)WKŁADAM DO PIEKARNIKA POLEWAM LEKKO OLEJEM I PIEKĘ ok 30 min 

smacznego :D

PRZEPIS OCZYWISCIE TROSZKE ZMIENILAM U NIEJ NIE BYLO WARZYW:D

POZDRAWIAM BLENDA:D

08:09, blenda2007
Link Komentarze (6) »
czwartek, 25 października 2012

WITAJCIE!!!

BORYKAM SIĘ Z WYBOREM FIRMY CATERINGOWEJ NA MÓJ ŚLUB... OSTATNIO ZAUWAŻYŁAM, ŻE WŚRÓD NAS JEST TROSZKĘ FIRM CATERINGOWYCH, POZATYM DUZO POMOGLISCIE MI W WYBORZE MOJEJ NOWEJ KUCHNII TERAZ MAM DLA WAS KOLEJNE ZADANIE....:D

CZY ZNACIE MOŻE JAKĄS FAJNĄ I MEGA DOBRĄ FIRMĘ CATERINGOWĄ Z WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO??Z GÓRY DZIEKUJĘ ZA RADY 

POZDRAWIAM BLENDA:D

13:32, blenda2007
Link Dodaj komentarz »

WITAJCIE DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA KOTLETY Z SOI Z PIECZARKAMI. KOLEJNY WEGETARIAŃSKI PRZEPIS BO JAK WIECIE NIE PRZEPADAM ZA MIĘSEM:D.

SKŁADNIKI:

- 3/4 SZKL SOI

-6 DUŻYCH PIECZAREK

-1 CEBULA CZOSNKOWA

- GARŚĆ OTRĘBÓW PRZESNNYCH

-GARŚĆ OTRĘBÓW ŻYTNICH

- 1 JAJO (WIEJSKIE)

-GARŚĆ BUŁKI TARTEJ

-SÓL PIEPRZ DO SMAKU 

PRZYGOTOWANIE:

SOJE ZALEWAMY WODĄ ZIMNĄ I ODSTAWIAMY NA 12 GODZIN AZ SPECZNIEJE. NASTĘPNIE GOTUJEMY JĄ OK 3 GODZIN JA GOTOWAŁAM 2,5 H (BO NEI CHCIALO MI SIE JUZ CZEKAC:D)PODSMAZAMY CEBULKĘ I PIECZARKI POKROJONE W KOSTKĘ. GDY WSZYSTKO SIE PODSMAZY A SOJA UGOTUJE WSZYSTKO WRZUCAMY DO BLENDERA I MIKSUJEMY NA KONIEC DODAJEMY JAJO OTRĘBY SOL PIEPRZ I BUŁKĘ. SMAZYMY I JEMY:D

NAPRAWDE SĄ BARDZO DOBRE I BARDZO GORĄCO POLECAM

POZDRAWIAM BLENDA:D

PS. ZNOW SLABA JAKOS ZDJEC ALE NIEDLUGO POWINNO BYC LEPIEJ POSTARAM SIE ZAKUPIC NOWY APARAT :D 

środa, 24 października 2012

WITAJCIE DZIS PRZEDSTAWIAM WAM SZYBKI PRZEPIS NA PASTE JAJAECZNĄ NP NA KANAPKE:)PROSTY PRZEPIS OST MAM DOSC MAŁO CZASU GDYZ MAM NAWAL PRACY STAD TAKIE SZYBKIE PRZEPISY ALE NIEDLUGO BEDE TU CZESCIEJ:D

SKŁADNIKI:

- 4 JAJKA

- SZCZYPIOREK

- SÓL,PIEPRZ

-OPCJONALNIE KUKURYDZA

-MAJONEZ  (MAŁO OK 1 ŁYŻECZKI)

PRZYGOTOWANIE:

JAJA (KONIECZNEI WIEJSKIE)GOTUJEMY I ŚCIERAMY NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH LUB DROBNO SIEGAMY LUB BLENDUJEMY:D KROIMY SZCZYPIOREK WSYPUJUEMY KUKURYDZE DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. NASTĘPNIE DODAJEMY MAJONEZ I MIESZAMY. PASTA JEST DODKONALA Z POMIDORKIEM NA KANAPKI PYCHA. POLECAM I ŻYCZE SMACZNEGO:D

POZDRAWIAM BLENDA:D

SMACZNEGO:) 

08:11, blenda2007
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 22 października 2012

WITAJCIE NIE BYLO MNIE CHYBA Z ROK:D TAK JAKOS TO TAK ODCZUWAM CODZIENNY RYTUAL BYCIA "TU" JEST SILNIEJSZY ODEMNIE TEN BLOG TO JEDNAK FAJNA SPRAWA :D NO ALE DOSC TYCH SMĘTÓW. NO WIEC DZIS MAM DLA WAS PRZEPIS NA PIZZE WEGAŃSKĄ.YHM NO TAK MYŚLĘ, ŻE WEGAŃSKĄ:D JAK WIECIE BĄDZ NIE OD PONAD 10 LAT BYLAM WEGTARIANKA I DO DZIS MIĘSO TAK NO... ŚREDNIO MI SMAKUJE STARAM SIĘ WIEC WYMYŚLAC TAKIE DZIWACZNE POTRAWY NO I O TO POWSTALA PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:


- 1 SZKL MĄKI

-SZCZYPTA CUKRU

-1/4 KOSTKI DROZDZY

-MLEKO OK 4 ŁYŻEK

- LETNIA WODA OK 1/2 SZKL

- OPCJONALNIE WEGETA (JA NIE DODALAM WSZYSCY ZNAJA JEJ SZKODLIWE WLASCIWOSCI NIE TRUJMY SIE BEZ POTRZEBY) 

-OTRĘBY PRZENNE (GARŚĆ)

-OTRĘBY ŻYTNIE (GARŚĆ) 

-1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK

SKŁADNIKI NA FARSZ:

-CUKINIA

-PAPRYKA

-CEBULA (JA DAŁAM 1/2 CZERWONEJ I 1/2 CZOSNKOWEJ)

- KETCHUP (JA DALAM MOJ WLASNY ,PRZEPIS ZNAJDZIECIE NA INNYCH STRONACH)

-SUSZONE OREGANO I TYMIANEK

-SER NP MOZARELLA

PRZYRZĄDZENIE:

DROŻDZE Z CUKREM I PODGRZANYM MLEKIEM MIESZAMY W KUBKU I ODSTAWIAMY W JAKIES CIEPLE MIEJSCE ABY UROSLY. MĄKĘ, OTRĘBY MIESZAMY DODAJEMY DROŻSZE I WODĘ OPCJONALNIE DODAJEMY ALBO MĄKI ALBO WODY (LETNIEJ)I WYRABIAMY CIASTO. POWINNISMY CZUC JAK NAM PULCHNIE POD PALCAMI. NASTĘPNIE MOZEMY ODLOZYC W JAKIES CIEPLE MIEJSCE I MOZEMY CHWILE POCZEKAC AZ LEKKO UROSNIE. W TYM CZASIE KROIMY CEBULE W PIÓRKA DODAJEMY PAPRYKĘ I CUKINIE PODSMAZAMY NA OLIWIE NP Z OLIWEK AZ WSZYSTKO BEDZIE CHRUPIĄCE (UWAGA CUKINIE DODAJEMY PO JAKIMS CZASIE BAARDZO SZYBKO STAJE SIE MIEKKA)DODAJEMY NASZE ZIOŁA JA DALAM OGROMNEI DUZO...NA KONIEC DODAJEMY KETCHUP JESZCZE CHWILKE CZEKAMY AZ WSZYSTKO SIE PRZEGRYZIE. 

WAŁKUJEMY CIASTO SMARUJEMY JESZCZE KETCHUPEM WIERZCH I POSYPUJEMY ZIOLAMI, NASTPENIE WYKLADAMY FARSZ I PIECZEMY OK 30 MIN (AZ CIASTO STANIE SIE RUMIANE) POD KONIEC DODAJEMY SER NAJLEPSZY JEST MOZZARELLA I JEMYYY

SMACZNEGO 


NAPRAWDE WYSZLO MI PRZEPYSZNIE I GDY JA ZJADLAM ZUPELNIE ZAPOMNIALAM O DWUKROTNIEJ PORAŻCE WYPIEKOWEJ MOJEGO CHLEBA, KTORY CHCIALAM WAM UPIEC I KONIECZNIE POKAZAC:D ALE WIECIE TO PEWNIE WINA DROZDZY;)

POZDRAWIAM BLENDA:)

20:07, blenda2007
Link Komentarze (3) »
sobota, 20 października 2012

NIE JESTEM ZAPALONYM GRZBIARZEM:D.ALE MIESZKAM W TERENIE BARDZO ZALESIONYM GDZIE KAŻDY ZNA I CHODZI NA  GRZYBY.WIEC TO KWESTIA HONORU:) TO JEST DOPIERO MOJ 3 WYPAD NA GRZYBY W ŻYCIU.

DZIS SPONTANICZNIE WYBRAŁAM SIE NA ŁOWY...BYLAM TYLKO 30 MIN ALE  OKAZAŁO SIĘ, ŻE UZBIERAŁO MI SIE CAŁKIEM SPORO PRZESMACZNYCH GRZYBKÓW. PEWNIE NAZBIERAŁABYM WIECEJ ALE SCHYLAŁAM SIĘ TYLKO PO DWA RODZAJE TZW. MAŚLAKI I ZIELONKI...(TYLKO TE BYŁY MI ZNANE) NO I JEDNĄ KANIE UDALO MI SIE ZNALESC:D...NO CHYBA KANIE. MOJ SZANOWNY TATO MA TO ZBADAĆ.

 

 

A WY LUBICIE ZBIERAC GRZYBY?

POZDRAWIAM BLENDA:D

09:41, blenda2007
Link Komentarze (5) »
piątek, 19 października 2012

 

DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA PRAWDZIWY WIEJSKI ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY I Z WIEJSKIM MAKARONEM:D

SKŁADNIKI NA ROSÓŁ:

-1 KURA

- 5 MARCHEWEK

-1 SELER

- 1 PIETRUSZKA KORZEŃ

- 1 CEBULA

- SÓL,PIEPRZ,LIŚĆ LAUROWY ZIELE ANGIELSKIE

SKŁADNIKI NA MAKARON:

-MĄKA OK 250 ML

- JAJA 2 (OCZYWIŚCIE WIESJKIE)

-  SZCZYPTA SOLI

-WODA LUB OLIWA

PRZYGOTOWANIE ROSOŁU:

DO WODY WRZUCAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI KURĘ WARZYWA (WARZYWA WRZUCAMY W CAŁOŚCI) I PRZYPRAWY I GOTUJEMY DŁUGOOO OD CZASU DO CZASU ZBIERAJĄC TZW. SZUM:D PO UGOTOWANIU  PRZECEDZAMY ROSÓŁ PRZEZ SITO. ZABUERAMY JEDYNIE MARCHEW:D I ZUPA GOTOWA

PRZYGOTOWANIE MAKARONU:

 MĄKĘ JAJA SÓL ZAGNIATAMY JEŚLI JEST ZBYT SUCHE DODAJEMY WODĘ LUB OLIWĘ. WAŁKUJEMY ZWIJAMY W RULON I KROIMY NA INTERSEUJĄCĄ NAS GRUBOŚĆ. 

GOTUJEMY I WRZUCAMY DO ROSOŁU POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI 

SMACZNEGO POZDRAWIAM BLENDA:d 

 

08:38, blenda2007
Link Komentarze (7) »
czwartek, 18 października 2012

 

CHOCIAŻ ZIMA ZA PASEM, A LATO DAWNO ZA NAMI CHĘTNIE WRACAM DO KAWY FRAPPE (NA ZIMNO). KOCHAM KAŻDY RODZAJ KAWY I NIE WYOBRAŻAM SOBIE PORANNA BEZ MAŁEJ CZARNEJ. PONIŻEJ PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA KAWĘ NA ZIMNO JEŚLI NIE TERAZ ZIMĄ SPRÓBUJCIE JEJ LATEM DOSKONALE STAWIA NA NOGI I JEST PRZEPYSZNA:D

SKŁAD:

- 2 ŁYŻECZKI KAWY NAJLEPIEJ ORGINALNEJ NESCAFE FRAPPE ALE SPOKOJNIE MOŻE BYĆ DOWOLNA NASZA KAWA  (ALE DAJCIE WEDŁUG UPODOBAŃ ALE UWAGA KAWA JEST Z JAKIEGOŚ POWODU DUŻO BARDZIEJ POBUDZAJĄCA NIŻ NA CIEPŁO) 

- 1 ŁYŻECZKA CUKRU (LUB JAK LUBICIE)

- ŚMIETANKA LUB MLEKO (JEŚLI DBAMY O LINIE)

- OPCJONALNIE WIÓRKI CZEKOLADY (JAK WYŻEJ)

- MAŁY SPIENIACZ DO MLEKA LUB JAKIEKOLWIEJ URZĄDZENIE DO SPIENIANIA

- KOSTKI LODU

-OPCJONALNIE 1 ŁYŻECZKA JAKIEGOS ULUBIONEGO LIKIERU:D 

PRZYGOTOWANIE:

KAWĘ WSYPUJEMY DO KUBKECZKA DODAJEMY CUKIER I OK 1,5 ŁYŻECZKI WODY TYLKO TYLE ABY LEKKO ZAKRYŁO SKŁADNIKI (DLACZEGO? PO TO ABY PIANKA NIE BYLA ZBYT DUŻA U MNIE JEST ZAWSZE OGROMNA CO WIDAC:))NASTEPNEI SPIENIAMY NASZYM SPIENIACZEM JA MAM NA BATERIE KUPIONY ZOSTAŁ W MEDIA MARKT, ALE MOŻE BYĆ TAKI RECZNY ALE ZAJMUJE TO SPORO WIECEJ CZASU.GDY UTWORZY SIĘ PIANKA, NASTEPNIE DODAJEMY WODE MLEKO LUB ŚMIETANKĘ , WRZUCAMY KOSTKI LODU I POSYPUJEMY CZEKOLADĄ.

A WY LUBICIE KAWĘ??

MACIE JAKIEŚ SWOJE METODY JEJ PRZYGOTOWANIA? 

SMACZNEGO:D

POZDRAWIAM BLENDA:D

PS. NADAL NIE MAM APARATU ZDJĘCIA DZIEKI UPRZEJMOŚCI MOJEGO WSPANIAŁEGO CHLOPAKA;)

GORĄCO CAŁUJE:* 

 

08:32, blenda2007
Link Komentarze (4) »
środa, 17 października 2012

WITAM DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ. DO PRZYRZĄDZENIA POTRZEBUJEMY:

SKŁADNIKI:

- 4 PAPRYKI

-WORECZEK RYŻU

- NATKA PIETRUSZKI

- MIĘSO MIELONE

-1/2 CEBULI 

- 1 POMIDOR

-1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO

-SÓL,PIEPRZ,OREGANO

PRZYGOTOWANIE:

PAPRYKĘ CZYŚCIMY. RYŻ GOTUJEMY W LEKKO OSOLONEJ WODZIE.  NA PATELNI PODSMAŻAMY CEBULĘ DODAJEMY MIĘSO SOL PIEPRZ OREGANO KONCENTRAT POMIDOROWY I STARTEGO POMIDORA DUSIMY POD PRZYKRYCIEM AZ WSZYSTKO SIE PRZEGRYZIE ZE SOBĄ I MIĘSO SIĘ USMAŻY. NA KONIEC DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI I NADZIEWAMY NASZE PAPRYCZKI (ZAMIAST PAPRYCZEK MOŻEMY UŻYĆ WYDRĄŻONYCH POMIDORÓW, WYDRĄŻONĄ CUKINIĘ).PIECZEMY W PIEKARNIKU AŻ NASZE WARZYWA STANĄ SIĘ POMARSZCZONE. SMACZNEGO 

POZDRAWIAM BLENDA2007

PS. NADAL NIE MAM APARATU:( 

11:49, blenda2007
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 października 2012



CZYLI??GRECKA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM I SOSEM BESZAMELOWYM...JA NIESTETY NIE MOGLAM DOSTAC ORGINALENGO MAKRONU UŻYWANEGO DO TEJ ZAPIEKANKI (DŁUGI MAKARON Z DZIURKĄ W ŚRODKU :D ) JEDNAKŻE JEST PEWNE RODZAJE NASZEGO POLSKIEGO MAKARONU KTÓRE RÓWNIEŻ SIĘ NADADZĄ NP PENNE, KTORY WLASNIE TU UŻYŁAM. 

SKŁADNIKI:

-800G MIĘSA MIELONEGO

- 3 CEBULE 

-1 PAPARYKA

- 2 POMIDORY

- KONCENTRAT POMIDOROWY 2 ŁYŻKI

- SÓL,PIEPRZ,CUKIER

- MAKARON

-SER 

SOS BESZAMELOWY:

- PÓŁ KOSTKI MARGARYNY

 - 2 SZKL MLEKA

-3 ŁYŻKI MĄKI

- SÓL PIEPRZ GAŁKA MUSZKATOŁOWA


 

PRZYRZĄDZENIE:

MAKARON GOTUJEMY Z SOLĄ I OLIWĄ. W TYM CZASIE... KROIMY  W KOSTKĘ CEBULĘ WRZUCAMY NA PATELNIE (Z OLIWĄ RZECZ JASNA:d) JAK LEKKO STANIE SIĘ" SZKLANA"DODAJEMY MIĘSO. SOLIMY PIPERZYMY. ŚCIERAMY PAPRYKĘ I POMIDORY NA GRUBEJ TARCE. DODAJEMY KONCENTRAT I SZCZYPTĘ CUKRU.DUSIMY POD PRZYKRYCIEM AZ MIĘSKO STANIE SIĘ USMAŻONE I WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIE ZE SOBĄ ZMIESZAJĄ. GDY UGOTUJĘ SIĘ MAKARON WYKŁADAMY MAKARON NA BLACHĘ (WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA).

ROBIMY SOS BESZAMELOWY: ROZPUSZCZAMY MASŁO W RONDELKU GDY SIE ROZPUSCI DODAJEMY MLEKO SZCZYPTĘ SOLI PIEPRZU I GALKI MUSZKATOLOŁWEJ.GDY LEKKO SIĘ ZAGOTUJĘ STOPNIOWO DODAJEMY  MĄKE TAK ABY POWSTAŁA PAKPA CAŁY CZAS INTENSYWNIE MIESZAMY ABY NIE POWSTAŁY GRUDY. 

TAK PRZYGOTOWANY SOS WLEWAMY NA 1 WARSTWĘ MAKARONU I UKŁADAMY SER (CZYNNOŚC TA JEST POTRZEBNA PO TO BY NASZA ZAPIEKANKA MIAŁA SZCZTYWNĄ BUDOWĘ I ABY WYGLADAŁA ESTETYCZNIE). NASTĘPNIE DAJEMY MIĘSO NA KTÓRE RÓWNIEŻ WYKŁADAMY SER. WSZYSTKO PRZYKRYWAMY KOLEJNĄ WARSTWĄ MAKARONU, KTÓRĄ ZALEWAMY SOSEM MESZAMELOWYM. IU LEKKO UCISKAMY. WKŁADAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA I PIECZEMY OK 1 GODZINY. DO CHWILI AŻ ZAPIEKANKA LEKKO ZAPIECZE A BESZAMEL ZARUMIENI.

JEST PRZEPYSZNA GORĄCO POLECAM DO WYPROBÓBOWANIA

BLENDA2007

PRZEPIS NIECO SMODYFIKOWAŁAM TAK WIECIE POD RODZINĘ I POD SIEBIE:d 

12:44, blenda2007
Link Komentarze (6) »



WITAJCIE. MAM WIELKĄ OCHOTĘ POWRZUCAĆ TROSZKE GRECKICH SPECJAŁÓW. TAK ZDARZYŁO SIĘ, ŻE  POMIESZKIWAŁAM W TYM KRAJU(WYŻEJ KRETA) I UDAŁO MI SIĘ PODPATRZEC JAK PRZYGOTOWUJĄ SWOJE TRADYCYJNE POTRAWY. POSTANOWIŁAM POWRZUCAĆ TROSZKE TAKICH PRZEPISÓW MOŻE WAS ZAINTERSUJĄ:d AHA I ZGÓRY PRZEPRASZAM ZA JAKOŚĆ ZDJĘC GDYZ JAK WSPOMNIALAM W POPRZEDNIM WPISIE MAM PROBLEM Z APARATEM I DOPOKI NIE KUPIE NOWEGO MUSICIE SIE TROSZKĘ POMĘCZYĆ ZA CO WAS Z GÓRY PRZEPRASZAM. POZDRAWIAM WAS CIEPLUKTO BLENDA:d

08:14, blenda2007
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 października 2012


WITAJCIE DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM FANTASTYCZNY PRZEPIS NA SURÓWKĘ MOJEJ CIOCI. MOJA CIOCIA JEST FANTASTYCZNĄ KUCHARKĄ. CZĘSTO ZDARZA MI SIĘ CHODZIĆ DO NIEJ I  POPATRYWAĆ RÓŻNE PRZEPISY:d OSTATTNIO ZROBIŁA ŚWIETNĄ SURÓWKE PRZYZNAM, ŻE JESZCZE TAKIEJ NIE JADŁAM. POSTANOWIŁAM WZIĄC PRZEPIS I ZROBIĆ TAKA SAMA W DOMU.:d

SKŁADNIKI:

-4 LIŚCIE RUKOLI

- PÓŁ GŁÓWKI SAŁATY

- 4 RZODKIEWKI

- 4 POMIDORKI KOKTAJLOWE

- 2 LIŚCIE SELERA

- SZCZYPIOREK

-IMBIR

-CZOSNEK

-OCET BALSAMICZNY

-MIÓD

-OLEJ

PRZYGOTOWANIE:

SAŁATĘ DRZEMY OCZYWIŚCIE :)DODAJEMY SZCZEPIOREK POKROJONY SELER SZCZYPIOREK I POMIDORKI. RZODKIEWKĘ I KORZEŃ IMBIRU TRZEMY NA TARCE . 3 ZĄBKI CZOSNKU WYCISKAMY WSZYSTKO MIESZAMY. PRZYGOTOWUJEMY SOS. 5 ŁYŻEK OCTU BALSAMICZNEGO OK 2 ŁYŻKI MIODU 2 ŁYŻKI OLEJU WLEWAMY DO SŁOIKA I MIESZAMY DOKŁADNIE. PRZYGOTOWANY SOS WLEWAMY DO NASZEJ SAŁATKI I MIESZAMY. 

ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA JEST PRZEPYSZNA.

POLECAM BLENDA:d 

PRZEPRASZAM WAS ZA JAKOŚĆ ZDJĘĆ ALE NIESTETY POPSUŁ MI SIE APARAT :d 

 

czwartek, 11 października 2012

 

AH JAKIEŻ ONE WSZYSTKIE ŁADNE.....:%)POWOLI PRZYGOTOWUJĘ SIĘ DO REMONTU MOJEJ KUCHNI SZUKAŁAM PEWNYCH INSPIRACJI (WIECIE PODEJRZEĆ DODAĆ). ZNALAZŁAM KILKA CIEKAWYCH POMYSŁÓW. JEDNAK NIE WIEM CZY BIAŁA KUCHNIA ZDA EGZAMIN... ?JAK MYŚLICIE?

CZY UŻYWACIE MOŻE JASNYCH MEBLI W KUCHNI?CZEKAM NA WSKAZÓWKI...

POZDRAWIAM BLENDA:d

,

 

13:34, blenda2007
Link Komentarze (12) »

 

DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM PRZEPIS NA PYSZNY KETCHUP Z CUKINII. DOSKONALE NADAJĘ SIĘ DO FRYTEK ZAPIEKANEK JAK RÓWNIEŻ JAKO DODATEK DO MIĘS:d JEST CUDOWNY. PRZEPIS DOSTALAM OD KOLEZANKI ALE OCZYWISCIE GO TROSZKE ZMODYFIKOWAŁAM WEDŁUG MOICH KUBKÓW SMAKOWYCH. 

SKŁADNIKI:

-1,5 KG CUKINII

- 0,5 KG CEBULI CZERWONEJ I CZOSNKOWEJ

- 2 SŁOICZKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

- 2 SZKL. CUKRU

- 3/4 SZK  OCTU

- 1 ŁYŻKA PAPRYKI SŁODKIEJ

- 2 ŁYŻECZKI PAPRYKI OSTREJ

- 1 ŁYŻECZKA PŁASKA CHILI Z PIEPRZEM  CAYENNE 

- 2 ZĄBKI CZOSNKU

- 1,4 ŁYŻECZKA PIEPRZU

- 4 ŁYŻECZKI SOLI 

CUKINIE OBIERAMY I ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH SOLIMY I MIESZAMY DOKŁADNIE (ABY CUKINIA PUŚCIŁA SZYBKO WODĘ)ODSTAWIAMY NA 2 GODZINY. PO TYM CZASIE. ŚCIERAMY CEBULĘ. WRZUCAMY DO GARNUSZKA I GOTUJEMY (WODY NIE ODSĄCZAMY). PO CHWILI DODAJEMY WSZYSTKIE PRZYPRAWY OPRÓCZ OCTU (TO WAŻNE BO GDY DODAMY GO CUKINIA ZROBI SIĘ NIEPRZYJEMNIE TWARDA)., DODAJEMY TEZ KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ CZOSNEK. GOTUJEMY OK 30 MIN (UWAGA STRASZNIE PRYSKA:)). PO TYM CZASIE JAK CUKINIA ZROBI SIĘ ROZLATUJĄCA :d DODAJEMY OCET I GOTUJEMY JESZCZE Z 15 MIN. PO TYM CZASIE WRZYSTKO MIKSUJEMY NP W BLENDERZE, WKŁADAMY DO SŁOIKÓW I PASTERYZUJEMY

SMACZNEGO:)

ZACZECHAM GORĄCO DO WYBRÓBOWANIA JEST NAPRAWDE PYSZNE:d

POZDRAWIAM BLENDA 

 

09:53, blenda2007
Link Komentarze (1) »
środa, 10 października 2012

 

TATAR WOŁOWY

SKŁADNIKI:

-300 G POLĘDWICY WOŁOWEJ

-2,3 JAJA KURZE

- 2 ŁYŻKI OLIWY

- 1 ŁYŻKA MAGI

- 1 ŁYŻECZKA SOSU SOJOWEGO

- SÓL, PIEPRZ, CHILI

- OGÓREK KISZONY

-CEBULA

MIĘSO DOBRZE SCHŁODZIĆ NAJLEPIEJ ZAMROZIĆ WCZEŚNIEJ. DODAJEMY PRZYPRAWY I SOSY DOKŁADNIE MIESZAMY. WARZYWA DROBNO SIEKAMY. Z MIĘSA FORMUJEMY KULE I ROBIMY DZIURĘ NA JAJKO:d.OBSYPUJEMY DOKŁADNIE CYBULKĄ ORAZ OGÓRKIEM. PODAJEMY I ODRAZY SPOŻYWAMY. PAMIĘTAJCIE TATAR JEMY WYŁĄCZNIE ŚWIERZY:d

SMACZNEGO

POZDRAWIAM BLENDA:d

wtorek, 09 października 2012

A JAK JESIEŃ TO KAPUSTA:d HEHE DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM ZNAKOMITY PRZEPIS NA KAPUSTĘ W ZALEWIE OCTOWEJ. TO ZNAKOMITA ALTERNATYWA DLA NASZEJ SŁYNNEJ KAPUSTY KISZONEJ. JEST PRZEPYSZNA NADAJE SIĘ ZARÓWNO DO SŁOIKÓW JAK RÓWNIEŻ DO SPOŻYWANIA NA BIEŻĄCO. ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA

SKŁADNIKI:

-3 KG KAPUSTY BIAŁEJ 

- 4 DORODNE MARCHWEKI:d

- 1/3 SZKL CUKRU

- NATKA PIETRUSZKI (OPCJONALNIE)

ZALEWA:

-1,5 SZKL OLEJU

- 1/2 SZKL CUKRU

-1 SZKL OCTU

-2 ŁYŻKI SOLI

- 5 ZĄBKÓW CZOSNKU

KAPUSTE SZATKUJEMY, MARCHEWKE TRZEMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. WSZYSTKO ZASYPUJEMY CUKREM I ODSTAWIAMY NA OK 30 MIN. SKŁADNIKI NA ZALEWĘ GOTUJEMY I GORĄCE ZALEWAMY W NASZE WARZYWA. PO WYSTYGNIĘCIU JUŻ GOTOWE JEST DO SPOŻYCIA. ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA DRUGI DZIEŃ JEST IDEALNE. UWAGA MOŻNA DODAĆ JEDNĄ PAPRYKĘ DO SKŁADNIKÓW( JA DZIŚ NIE DODAŁAM) GORĄCO POLECAM DO WYPRÓBOWANIA TEGO PRZEPISU.

POZDRAWIAM BLENDA :d

08:34, blenda2007
Link Komentarze (1) »

UWIELBIAM NASZĄ POLSKA ZŁOTĄ JESIEŃ TO JEDNA Z MOICH ULUBIONYCH PÓR ROKU:D SZCZEGÓLNIE LUBIE PIĘKNE SŁONECZNE PAŹDZIERNIKOWE DNI I ZŁOTE LIŚCIE NA DRZEWACH. OSTATNIO UDAŁO SIĘ MI WYCHWYCIĆ PIĘKNĄ TĘCZĘ NAD FONTANNAMI. 

POZDRAWIAM SERDECZNIE BLENDA:d

08:18, blenda2007
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2012

JAK WIECIE BARDZO LUBIE WYKORZYSTYWAĆ PRODUKTY KTÓRE AKURAT MAM DOSTĘPNE W KUCHNI DO PIELĘGNACJI SWOJEJ SKÓRY I CIAŁA. DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM ZNAKOMITY POMYSŁ NA KOPER WŁOSKI.  OTO PARÓWKA Z KOPRU WŁOSKIEGO.

SKŁAD:

-1L WODY 

- 125 ML KOPRU WŁOSKIEGO ŚWIERZEGO

PRZYGOTOWANIE:

ZAGOTOWANĄ WODĘ WLEWAMY DO MISKI WRZUCAMY KOPER. ZBLIŻAMY SIĘ DO MISKI Z OPARAMI I NAKRYWAMY RĘCZNIKIEM GŁOWĘ TAK ABY OPARY NIE UCIEKAŁY NA ZEWNĄTRZ.

TAKA PARÓWKA DOSKONALE DZIAŁA NA SKÓRĘ TWARZY DZIAŁA WYGŁADZAJĄCO, A TAKŻE UWAGA DZIAŁA OCZYSZCZAJĄCO NA DROGI ODDECHOWE WIĘC JEST WSPANIAŁA PRZY PRZEZIĘBIENIACH. 

ZACHĘCAM DO WYPRÓBOWANIA !

 

POZDRAWIAM BLENDA:d

10:25, blenda2007
Link Dodaj komentarz »

 

Witajcie dziś przedstawiam Wam przepyszny przepis na pasztet z selera i cukinii. 

Składniki:

- 4 duże marchewki

- 2 selery

- 1 mała cukinia

- 1 kostka masła

- 1 cebula

- 1 szkl bułki tartej

- 4 jaja

- 1 łyżeczka soli i pieprzu

- 1 kostka rosołowa

- woda

Przyrządzenie:

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, wrzucamy do garnka z wodą i kostką rosołową solą i pieprzem. Gotujemy ok 1 godziny do tej pory aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie czekamy aż nasza masa wystygnie i dodajemy żółtka masło oraz bułkę tartą. Mieszamy jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy większą ilość bułki tartej. Białka jajek które pozostały nam z żółtek ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy do naszej masy pasztetowej. To taki trik:)aby pasztet był puszysty i bardziej delikatny:). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę pieczemy w rozgrzanym do 180 -190 stopni  piekarniku ok 1,5 godziny. 

Pasztet jest naprawdę przepyszny  :))))) 

Gorąco polecam blenda:)

niedziela, 07 października 2012

WITAJCIE:)DZIŚ PRZEDSTAWIAM WAM WSPANIAŁY SPOSÓB NA PIELĘGNACJĘ PAZNOKCI I SKÓREK! MASECZKA Z CYTRYNY I OLIWY. SOK Z CYTRYNY MA WŁAŚCIWOŚCI WYBIELAJĄCE I UTWARDZAJĄCE. OLIWA NATOMIAST ZMIĘKCZA SKÓRKI.

PRZEPIS:

- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

- 1/4 SOKU Z CYTRYNY

WSZYSTKO MIESZKAMY I PODGRZEWAMY W RONDELKU LUB W MIKROFALÓWCE NASTĘPNIE MOCZYMY DŁONIE I PAZNOKCIE PRZEZ OK 15-20 MIN. ODRAZU ZAUWAŻYCIE, ŻE PAZNOKCIE CO WYBIELONE  A SKÓRKI STAJĄ SIĘ MIEKKIE I ŁATWO DAJĄ SIĘ OBCIĄĆ. POWTARZAMY CZYNNOŚĆ 2 RAZY W TYGODNIU.

GORĄCO POLECAM BLENDA:)

piątek, 05 października 2012

NIGDY NIE POWIEDZIALABYM ZE NA SWOIM BLOGU ZAMIESZCZE JUZ DRUGI PRZEPIS NA CIASTO!:) PRAWDA JEST TAKA ZE NIE PRZEPADAM ZA PIECZENIEM CIAST :(DLACZEGO?PONIEWAŻ WEDŁUG MOJEJ OCENY CIASTA NIE POZWALAJĄ MI SIĘ WYKAZAC ZAWSZE GDY PRÓBUJE COŚ ULEPSZYĆ DODAĆ ZAWSZE COŚ POPSUJE:)(RACZEJ NIE DLATEGO ZE JESTEM LENIEM:))ALE UCZĘ SIĘ KOCHANI Z TYM WALCZYĆ I OTO  POWYŻSZĄ SZARLOTKĘ ZROBIŁAM ZE SWOIM CHLOPAKIEM. BYŁA NAPRAWDĘ PYSZNA :)

GORĄCO POLECAM 

PRZEPIS:

-300 G MĄKI

- 1 SZKL CUKRU

- 250 G MASŁA

- 150 ML ZIMNEJ WODY

NADZIENIE:

- 2 KG JABŁEK

- 1/2 CYTRYNY

- 1 SZKL CUKRU

-3 ŁYŻECZKI CYNAMONU

MĄKĘ CUKIER MASŁO I WODĘ UGNIATAMY (WYRABIAMY AŻ CIASTO BĘDZIE ODSTAWAĆ OD RĘKI) WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OK 2 GODZINY. w TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA TRZEMY SKRAPIAMY CYTRYNĄ (ABY NIEZCZERNIAŁY)DODAJEMY CUKIER I CYNAMON I MIESZAMY. WYJMUJEMY CIASTO I DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI WAŁKUJEMY. JEDNĄ CZĘŚĆ WYKŁĄDAMY NA BLACHĘ I ROBIMY DZIURKI WIDELCEM (NAJLEPIEJ OKRĄGŁĄ). WYKŁADAMY NASZE NADZIENIE. NASTĘPNIE Z POZOSTAŁEJ CZĘŚCI CIASTA(KTÓRĄ UWAŁKOWALIŚMY) TNIEMY PASKI KTÓRE UKŁADAMY NA GÓRZE NASZEGO NADZIENIA. NAGRZEWAMY PIEKARNIK. PONIEWAŻ NASZE CIASTO NIE MIAŁO ŻÓŁTKA MOŻEMY W TYM MOMENCIE JE NATRZEĆ PĘDZELKIEM ŻÓŁTKIEM OT TAK DLA KOLORU (MY TEGO NIE ZROBILIŚMY)WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA I PIECZEMY W 190 STOPNIACH PRZEZ 30 MIN POTEM PRZYKRYWAMY FOLIĄ I PIECZEMY JESZCZE OK  40 MIN. WYJMUJEMY CZEKAMY AZ WYSTYGNIE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I JEMYYYYYYYYYY:)

SMACZNEGO:)

POZDRAWIAM BLENDA

15:21, blenda2007
Link Komentarze (3) »

DZIŚ PRZYGOTOWAŁAM DLA WAS ZNAKOMITY SPOSÓB NA ROZJAŚNIENIE WŁOSÓW. JESTEM BLONDYNKĄ I UWIELBIAM TĘ PŁUKANKĘ. WŁOSY STAJĄ SIĘ PO NIEJ NIECO JAŚNIEJSZE ODROSTY MNIEJSZE NO I TEN BLASK:)NAPRAWE POLECAM TO FAJNY DOMOWY SPOSÓB NA BLOND WŁOSY:)

PRZEPIS:

- 2L WODY

-OK. 5 SASZETEK RUMIANKU (JA MAM PRAWDZIWY ALE MOŻE BYĆ W SASZETKACH) 

DO MISKI WRZUCAMY SASZETKI RUMIANKU ZALEWAMY WODĄ I PRZYKRYWAMY NA OK 15 MIN. NASTĘPNIE MYJEMY GŁOWĘ JAK ZWYKLĘ NAKŁADAMY MASECZKE I PŁUCZEMY, NASTĘPNIE POLEWAMY WŁOSY NAPAREM Z RUMIANKU. CZYNNOŚĆ POWTARZAMY CO DRUGIE MYCIE:)

POLECAM BLENDA:)

środa, 03 października 2012

 

DZIŚ PREZENTUJĘ WAM PRZEPIS NA PYSZNĄ SZARLOTKĘ Z PRZEPISU MOJEGO TATY:)JEST NAPRAWDĘ PYSZNA.

PRZEPIS:

CIASTO:

-3SZKL. MĄKI

- 4 ŻÓŁTEK

- 1 MARGARYNA

- SZCZYPTA SOLI

- 1/4 SZKL CUKRU

- 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

- 1 ŁYŻKA ŚMIETANY

FARSZ JABŁKOWY:

- OK 2 KG JABŁEK

- CUKIER OK 1/4SZKL

-CUKIER WANILIOWY

- CYTRYNA

 

MĄKE, PROSZEK,SÓL WYMIESZAĆ ZE SOBĄ. DODAJEMY ŻÓŁTKA, ŚMIETANĘ ORAZ MARGARYNĘ. UGNIATAMY NA JEDNOLITĄ MASĘ (TAK ABY CIASTO ODSTAWAŁO OD DŁONI OPCJONALNIE DODAJEMY STOPNIOWO CORAZ TO WIĘKSZA ILOŚĆ MĄKI). WSTAWIAMY CIASTO DO LODÓWKI NA 1 GODZINĘ LUB DO ZAMRAŻARKI NA OK 20 MIN. W TYM SAMYM CZASIE:).... OBIERAMY JABŁKA I TRZEMY NA TARCE O GRUBSZYCH OCZKACH A NASTĘPNIE SKRAPIAMY CYTRYNĄ ABY JABŁKA NIE ZCZARNIAŁY. WRZUCAMY NASZE JABŁUSZKA DO GARNUSZKA I GOTUJEMY Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM DO MIĘKKOŚCI.

POŁOWE CIASTA WAŁKUJEMY I UKŁADAMY W BLASIE ORAZ ROBIMY DZIURKI WIDELCEM. UKŁADAMY  NASZ FARSZ. NASTĘPNIE WAŁKUJEMY DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA I UKŁADAMY NA JABŁKACH. PIECZEMY W ROZGRZANYM WCZEŚNIEJ PIEKARNIKU OK 1 GODZINĘ.

WYJMUJEMY POSYPUJEMY (OCZYWISCIE JAK WYSTYGNIE)CUKREM PUDREM:D

JEST NAPRAWDE PYSZNA!!@@:) 

08:21, blenda2007
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2